Hoi, ik ben Marjolein Ghijsen.

Ik kreeg van een client de vraag waarom ik eigenlijk met intuïtief eten ben gaan werken en mijn praktijk ben gestart. Ik heb zelf nooit problemen gehad met eten, geen verstoord eetgedrag, en nooit een dieet gevolgd. Ondanks dat ik als diëtist continu mensen vertelde wat en hoeveel ze moesten eten, kon ik me zelf eigenlijk niet voorstellen dat ik me door iemand zou laten vertellen wat ik moest eten of wanneer.

Ik houd gewoon veel te veel van eten daarvoor.

ik houd van eten wegwijzer onbewust eten bewust genieten Marjolein Ghijsen dietist arnhem huissen velp oosterbeek dieet gezond intuitief eten afvallen aankomen anti-dieet de intuitieve dietist provincie Gelderland

Wel vreemd dus dat ik andere mensen wel vertelde wat ze moesten doen. Omdat ik dacht dat ze dan gezonder zouden worden. Zouden afvallen, en dan misschien wel tevreden zouden zijn met zichzelf.

Soms veranderden ze echt wel iets in hun leefstijl, en heel soms lukte het iemand ook nog om het vol te houden. Maar bij een groot deel van mijn cliënten merkte ik dat ze er tegen op zagen om weer te komen, of ze bleven gewoon weg.

Natuurlijk ben ik altijd open, vriendelijk en eerlijk geweest waardoor de meeste cliënten uiteindelijk wel met een prettig gevoel de spreekkamer verlieten. Maar dat veranderde dan dus als ze eenmaal thuis waren en weer in hun patroon kwamen van proberen – niet lukken - en een gevoel van falen (super logisch dus dat ze tegen een volgend gesprek opzagen!).

Hierdoor had ik het gevoel dat ik steeds veel energie in de gesprekken moest stoppen en er maar weinig energie uithaalde. Is dit waarvoor ik diëtist ben geworden?

Mijn missie

Ik had het gevoel dat ik mensen niet kon helpen op de manier zoals ik dat wilde, en op de manier zoals ik zelf eigenlijk altijd al geleefd heb:

écht genieten van smaken, structuren en geuren, en zonder iets of iemand te wegen precies te weten hoeveel en wat je wanneer nodig hebt aan voedsel.

Daar bleek dus een naam voor te zijn: intuïtief eten!
Wil je meer lezen over intuïtief eten?

Ik geloof dat niemand baat heeft bij een beoordeling op basis van hun gewicht of lichaamsvorm, ongeacht de gevolgen die er zijn voor hun gezondheid. Ik denk dat iedereen veel meer gebaat is bij een open blik en ruimte om te zijn wie je bent.

Met welk lichaam je dan ook hebt.

Want zodra je die focus op gewicht gaat loslaten, zul je merken dat er in onze gesprekken veel meer ruimte komt voor wie jij bent, waarom je bepaalde keuzes maakt, en hoe je je daarbij voelt. We hebben het niet alleen over eten, maar vooral ook over alles daarom heen:

wat vindt jij belangrijk in het leven?

marjolein wegwijzer onbewust eten bewust genieten Marjolein Ghijsen dietist arnhem huissen velp oosterbeek dieet gezond intuitief eten afvallen aankomen anti-dieet de intuitieve dietist provincie Gelderland
wegwijzer onbewust eten bewust genieten Marjolein Ghijsen dietist arnhem huissen velp oosterbeek dieet gezond intuitief eten afvallen aankomen anti-dieet de intuitieve dietist provincie Gelderland

Mijn visie

Ik droom van een wereld zonder gewichtsstigma en voedingsstress. Waarin iedereen de gelegenheid heeft om een liefdevolle relatie met zichzelf (en eten) te ontwikkelen. Waarbij je kunt eten zonder stress en schuldgevoel, en echt kan genieten van het eten en drinken wat je lekker vindt.

Waar je eetpatroon niet door regeltjes en beperkingen bepaald wordt. Waar je zelf keuzes mag maken en erachter mag komen of dat wel of niet goed voor je werkte.

Maar goed, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Wanneer je al veel diëten hebt gevolgd en sowieso, in onze huidige maatschappij waarin enorm veel nadruk ligt op een slank lichaam en de risico’s van een hoog gewicht, kan het echt enorm moeilijk zijn om jezelf te accepteren.

Ik merk ook dat iedereen die hieraan gaat werken, obstakels ervaart die niet zomaar verdwijnen. Dit kunnen bijvoorbeeld dieetgedachten (stemmetjes van de eetpolitie) zijn, omgaan met emoties of gewichtsstigma.

Soms zijn er bovendien factoren die je kunnen blijven triggeren om in je oude gedrag te vervallen. Dit kan uit de omgeving komen (complimenten van je moeder als je bent afgevallen, vriendinnen die met een dieet bezig zijn etc.) of uit de media: weer een BN-er die met een of ander super dieet bezig is en die is afgevallen. (Wat er daarna met hun gewicht/lichaam/gezondheid gebeurt dat zie je nooit!).

Realiseer je dat er geen ‘quick fix’ is. Ja, sorry.

Dat bestaat niet. Echt niet.

We zouden allemaal willen dat vooruitgang in een rechte lijn omhoog verloopt. Van punt A naar punt B.

Maar in de praktijk verloopt het leven (en dus ook de vooruitgang) nooit zo simpel.

Bron: Spiral of Healing door Elyse Resch

Om vooruit te komen moet je soms eerst even een stapje terug doen (bochtje naar beneden in de spiraal). Dit bochtje naar beneden is nodig om omhoog te komen. Om een stap verder te komen in je ontwikkeling.

Intuïtief eten is een proces, dat nooit helemaal af is. Het mooie is juist dat je kunt blijven leren van elke situatie, en steeds weer iets meer over jezelf te weten komt.

Mijn werkwijze

Wat ik je kan bieden: juist op die momenten dat je worstelt met jezelf, en liever het bijltje erbij neergooit en denkt DIT IS MOEILIJK IK KAN DIT NIET. Dan ben ik er voor je om weer even uit te zoomen en te laten zien wat je al bereikt hebt, en waar je het voor doet. Waardoor je energie krijgt om door te gaan en het toch nog eens te proberen. Niet alleen heb ik jarenlang ervaring als diëtist, ik heb daarnaast extra opleidingen gedaan om je te kunnen coachen op het gebied van intuïtief eten. En mag mij daarom ‘Certified Intuitive Eating Counselor’ noemen.

Ik kan je niet beloven dat het altijd makkelijk is. Maar wel dat ik er voor je ben als je dat nodig hebt. Om weer een stapje verder te komen (en dat bochtje te maken!).

Ik kan zo genieten als ik zie dat iemand tijd gaat vrijmaken voor zichzelf en echt vooruitgang boekt in zelfacceptatie. Omdat ik zie dat dat veel meer ontspanning en rust geeft. De energie die ik nu in de gesprekken stop krijg ik op die manier minstens evenveel weer terug. En mijn cliënten ervaren dat net zo goed:

wegwijzer onbewust eten bewust genieten Marjolein Ghijsen dietist arnhem huissen velp oosterbeek dieet gezond intuitief eten afvallen aankomen anti-dieet de intuitieve dietist provincie Gelderland
Marjolein is een hele betrokken en empathische lieve vrouw. Staat achter haar werk in wat ze doet, brengt dit over en begeleidt je hier goed bij. Ze hoort je, ze ziet je en wilt je weer laten stralen. Ze gunt je echt een gezonde relatie met voeding/ sport en bewegen.
— (anonieme cliënt)

Waar werk je dan naartoe? Als het niet om gewicht gaat?

Dat is aan jou. Wat zou je kunnen bereiken als je niet continu aan eten hoeft te denken? Als je los kan komen van je eetbuien en emotie-eten?

Als je niet al je geld aan maaltijdshakes hoeft uit te geven? Als je je niet hoeft te wegen om te weten hoe het met je gaat? Hoeveel tijd en energie houd je dan over? En wat zou je dan gaan doen met je leven?

Zullen we daar samen achterkomen?

Kwalificaties

  • 2022 - 2023: Certified Intuitive Eating Counselor bij de Original Intuitive Eating Pro’s Evelyn Tribole & Elyse Resch

  • 2022 - 2023: ACT (Acceptance & Commitment Therapy) in de diëtistenpraktijk

  • 2022: Intuïtief Eten fundamentals: 3-delige online masterclass voor professionals

  • 2017: Training Motivational Interviewing

  • 2012 - 2016: Bachelor Voeding en Diëtetiek bij de Haagse Hogeschool

Kenmerken begeleiding

  • Evidence Based (gebruik van methoden gebaseerd op onderbouwd wetenschappelijk onderzoek)

  • Gewichtsneutrale benadering (Health at Every Size / HAES )

    Ongeacht het gewicht dat je hebt en wat voor invloed dat zou hebben op je gezondheid, denk ik dat niemand baat heeft bij gewichtsstigma: het in een hokje stoppen van mensen vanwege hun gewicht.

    Ik geloof meer in je goed voelen in het lijf wat je hebt, zodat je daar ook goed voor gaat zorgen.

Ik vind het leuk om me te verdiepen in mensen en erachter te komen wat ze drijft in het leven. Het intake gesprek zullen we dan ook gebruiken om dit plaatje compleet te krijgen, zodat we in de vervolg gesprekken aandacht kunnen geven aan de uitdagingen die je tegenkomt bij het integreren van intuïtief eten in je leven.

wegwijzer onbewust eten bewust genieten Marjolein Ghijsen dietist arnhem huissen velp oosterbeek dieet gezond intuitief eten afvallen aankomen anti-dieet de intuitieve dietist provincie Gelderland

Mijn werkwijze

Vertrouwen

Door een open houding voel je je gezien en krijg je weer vertrouwen in je eigen lichaam.

Ik leer je om te luisteren naar de signalen van je lijf en hiernaar te handelen. Door steeds betere afstemming hierop wordt het lichaam ondersteund om beter te werken, waardoor je je beter in je lijf gaat voelen.

Relatie

Ik ga de samenwerking aan, zowel met de cliënt als met andere zorgverleners.

Resultaat

Het feedback proces van vallen en opstaan zorgt voor een blijvende verandering en daarmee voor een blijvend resultaat:

een goede relatie met eten en met je lichaam.